Tuin algemeen

Veel grond? 5 ideeën met diverse bodembedekkers

bodembedekkers

België is een land van grote tuinen. Maar België is ook een land van regen, van water dat zich een weg zoekt. Voor zo’n grote tuinen is het dan ook belangrijk dat de bodem waterdoorlatend is – daaraan zijn ook wettelijke voorwaarden gesteld. Ga je bodembedekkers kopen, dan is het verstandig om hiermee wel rekening te houden en je te informeren over waterdoorlatende, duurzame bodembedekkers voor in de grote tuin.

Vele soorten bodembedekkers

Gravel, grind, kunstgras, schelpen, boomschors: er zijn talloze soorten bodembedekkers, er is veel meer dan enkel grind. Zie bijvoorbeeld dit overzicht van alternatieve bodembedekkers (met op dezelfde website ook een groot overzicht van grind en keien). En ja, natuurlijk zijn er ook nog gewoon terrastegels, maar net die terrastegels worden veel bekritiseerd, gezien ze weinig waterdoorlatend zijn en overigens ook duur in aanschaf en aanleg. In deze blog ga je dan ook vooral over andere bodembedekkers lezen en over hoe ze kunnen worden ingepast in een grote tuin met veel grond.

Sommige bodembedekkers zijn beperkt in hun toepassing en worden bijgevolg vooral met hun meest typische gebruik geassocieerd. Wie gravel zegt, denkt aan een tennisbaan, terwijl kunstgras nog altijd meest met hockeyvelden wordt geassocieerd. Misschien wil je in je tuin met veel grond zo’n baan of veld wel aanleggen, of denk je aan een petanquebaan of zelfs aan een schelpenstrand aan het water. Bodembedekkers geven richting aan je tuinontwerp. Laat je inspireren!

Bodembedekkers en water

We zouden er misschien niet zo vaak aan willen denken, maar we komen er in deze blog toch niet omheen: we wonen in een regenland. België is effectief één van de meest regenachtige landen van Europa, wat we te danken hebben aan onze ligging tussen de zee en de bosrijke, hoge Ardennen. Een Belgische tuin gaat dan ook veel water moeten kunnen verwerken. Zou het water niet weg kunnen, dan ontstaan er overstromingen – dat hebben we al wel gezien, de voorbije jaren. Om die reden zijn er dan ook extra voorwaarden gesteld aan grote tuinen. Verhardingen groter dan 40m2 dienen goed waterdoorlatend te zijn; te denken valt dan aan verhardingen van grind of ander natuurlijk materiaal met een open structuur.

Terrastegels zijn dus niet aangewezen, grind is dat wel. Andere bodembedekkers die geschikt zijn voor een groot oppervlak zijn boomschors, houtsnippers, leisteen en schelpen. Natuurlijke, warme materialen als boomschors zijn zeer geschikt voor in de moestuin, schelpen zijn erg gegeerd in tuinen waar ook water is, leisteen kent talloze toepassingen in zowel moderne als klassieke tuinontwerpen, ook voor terrassen.

Als het om bodembedekkers en water gaat, is het ook goed om aan de bodem van de vijver te denken. Hoewel voor kleinere vijvers een bodem van vijverfolie met een bedekking gaat worden gebruikt, is het in grotere tuinen ook mogelijk een natuurlijke vijver aan te leggen. Proper grind is hiervoor een goede oplossing; lavasteen is zelfs zeer aanbevolen omdat lavasteen voor een goede waterhardheid zorgt. Een goede variatie aan vijverplanten zorgt vervolgens voor een gezonde vijver met voldoende zuurstof.

5 ideeën voor de bodem

We denken graag mee met jouw tuinontwerp. Onze vijf tips voor diverse bodembedekkers in de grote tuin:

  • Boomschors. Warme uitstraling tussen het groen.
  • Houtsnippers: Belgische houtsnippers, een ecologisch verantwoord alternatief voor boomschors.
  • Leisteen: een stijlvolle oplossing voor het terras, stevig en comfortabel.
  • Schelpen: schitterend in combinatie met oppervlaktewater en in de moestuin houden ze slakken op afstand.
  • Dolomiet: gebruik je tuin voor ontspanning, een eigen petanquebaan!

Uiteraard heeft ieder zijn eigen voorkeuren en zijn er veel persoonlijke afwegingen te maken. Wat is voor jou belangrijk? Op welke manier maak je nu gebruik van grote oppervlaktes in je tuin en hoe wil je dat in de nabije toekomst gaan doen?

Een natuurlijke bodembedekker als boomschors of houtsnipper zorgt voor een goede waterdoorlating en is bijgevolg erg gegeerd in grote tuinen. Maar hout heeft ook wel enkele nadelen, net bij regenachtig weer is het weinig comfortabel om erop te stappen. Voor een terras wordt dan ook vaker voor een steenachtige bodembedekker gekozen, dus voor grind of voor leistenen. Dan kun je na een regenbui toch genieten van je tuin…

Want als Belg weten we: regen gaat weer over en na een bui ruikt het ook wel erg lekker in de tuin, daar kunnen we toch ook van genieten?