Eén van de vervelendste dieren die je in de tuin kunt hebben zijn waarschijnlijk wel mollen. Niet alleen door de molshopen die ze achterlaten maar zeker ook de schade die ze aanrichten aan wortels van planten of zorgen voor verzakkingen van terrassen en paden. Aangezien mollen dit najaar weer actiever worden hebben we Avonda Faunabeheer gevraagd een aantal tips te delen om mollen te bestrijden of verjagen uit de tuin.
De schade die mollen kunnen aanbrengen
Het probleem onder de loep. Niet alleen zijn molshopen geen gezicht in een mooi aangelegde tuin, mollen veroorzaken nog grotere problemen. Zo tasten ze het gazon of beplanting direct aan. De tunnels die mollen graven kunnen de wortels beschadigen met alle gevolgen van dien. En dat is nog niet eens het grootste probleem, diezelfde tunnels zorgen ervoor dat de grond kan verzakken waardoor terrassen en paden ongelijk worden en gevaarlijke situaties creëren. De kans is groot dat de paden en terrassen opnieuw moeten worden aangelegd. Die, op het eerste oog, onschuldige mol in de tuin kan voor veel extra kosten zorgen. Het is dus van belang om mollen zo snel mogelijk te bestrijden of te verjagen.
Zelf mollen bestrijden of verjagen
De eerste stap is uiteraard kijken wat er zelf te doen is aan het probleem. Met een beetje geluk heb je een niet zo standvastige mol die bij een tegengeluid zijn heil ergens anders zoekt. De eerste stap is daarom altijd om zo snel mogelijk de molshoop plat te stampen. Dit is vooral effectief bij pas gegraven gangen, deze worden weer gevuld met aarde waardoor de mol het ergens anders gaat proberen. Heeft het plat stampen niet gewerkt dan zijn er nog een paar trucjes die ervoor kunnen zorgen dat de mol vertrekt. Bijvoorbeeld het aansteken van zwavelstaafjes of carbid in een mollengang. Door de verbranding ontstaat er een soort van zwaveldamp, welke zich verspreidt door het gangenstelsel. Hoewel de damp van tijdelijke aard is kan het er wel voor zorgen dat de mol verjaagd wordt. Andere opties zijn het gebruik van geurmiddelen (te koop in tuincentra) of geluidseffecten. Mollen hebben zeer sterke zintuigen en zijn erg gevoelig. Zo kan het fluitende geluid van een flessenhals mollen al verjagen.
Professioneel mollen bestrijden
Werken de bovenstaande tips niet? Een drastischere aanpak is het plaatsen van mollenklemmen. Dit kan je uiteraard zelf doen maar hierbij komt enige kennis om de hoek kijken. We willen namelijk niet dat het diertje onnodig lijdt of dat het territorium overgenomen wordt door andere mollen en de mollenoverlast weer opnieuw begint. Daarom is het advies om mollenklemmen en het gebruik van eventuele gassen altijd door een deskundige te laten doen. Zo ben je verzekerd van succes zonder dat mollen of andere dieren onnodig lijden. Daarnaast heeft professionele mollenbestrijding het voordeel dat er relatief snel succes wordt geboekt.
Voorkomen dat mollen in de tuin komen
Voorkomen is beter dan genezen, zeker als je in een gebied woont waar mollen veel voorkomen. Een optie om te voorkomen dat mollen de tuin binnenkomen, is het tot op het grondwaterniveau ingraven van fijnmazig kippen- of vogelgaas (gebruik geen grof gaas, hier kan de mol namelijk gewoon doorheen). Een minder inspannende oplossing kan het gebruik van planten zijn. Deze oplossing is alleen wel veel zichtbaarder. Sommige planten geven een geur af waar de mol niet van houdt, het is geen garantie maar zal er wel voor zorgen dat de tuin van de buren een interessanter territorium is. Twee voorbeelden zijn;
- Keizerskroon (Fritillaria imperalis), een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige stinkende bollen moeten in groepjes om de acht meter rond de tuin worden geplant.
- Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus), die 80 centimeter tot anderhalve meter hoog kan worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.