Droog kachelhout
Een open haard verhoogd de gezelligheid in de donkere winterdagen. Ook de tuinkachel zal dan regelmatig worden aangestoken. Een houtkachel in de tuin, is ook belangrijk in de zomermaanden. Een lange, wat koelere zomeravond kan door het laten branden van de tuinkachel worden verlengd. Het hout wat zowel binnen als buiten wordt gestookt moet droog zijn. Vochtig hout gaat vreselijk roken, wat nou niet bepaald gezelligheidsverhogend werkt.
Het drogen van kachelhout
Hoe lang duurt het drogen van kachelhout, zult u zich afvragen. Dit is voor de verschillende soorten hout weer anders. Het is wel een proces wat niet zo een, twee,drie is geklaard. Gaat u zelf een boom hakken om brandhout voor de kachel te verkrijgen, doe dit dan tussen november en maart. De boom bevat dan het minste vocht. Het hout van de boom kan het beste in stukken van 25 tot 30 centimeter worden gekloofd. Vers brandhout kan wel tot 50% aan vocht bevatten. Wil je hout in de kachel stoken dan mag dit hooguit 10% aan vocht in zich hebben. Het drogen van kachelhout neemt dus nogal wat tijd in beslag.
Hoe droog je kachelhout
Hoe droog je kachelhout nou precies. Altijd in de buitenlucht drogen. Door de wind zal het hout veel sneller drogen en brandbaar zijn, dan dat u de houtblokken binnen opslaat. Drogen in de schuur of garage kan beschimmeld hout geven en is ook na twee jaar nog net zo nat. Hout zal ook door zonnewarmte extra snel drogen.
Hoe droog je kachelhout buiten onder het afdak
Het is belangrijk dat de wind vrij spel heeft en de zon er een groot gedeelte van de dag op kan schijnen. Zoek dus een vrije ruimte in je tuin en stapel het hout op pallets. Zo ligt het hout niet direct op de vochtige grond. Vocht trekt op en zal de onderste houtlaag nat houden. Altijd dus de eerste laag houtblokken ergens opleggen.
Hoe lang duurt het drogen van kachelhout?
Houtsoorten die veel hars bevatten zijn minder geschikt om als brandhout te gebruiken. Hars geeft vonken en laten een soort aanslag in het rookkanaal achter. De houtsoorten die hieronder worden genoemd zijn wel geschikt als kachelhout.
- Populier moet zeker één jaar drogen
- Anderhalf jaar droogtijd voor de linde, es, wilg en berk
- Fruitbomenhout twee jaar
- Eikenhout twee jaar en zes maanden