Tuinonderhoud

Dit zijn de meest voorkomende plagen in de tuin en dit kun je er tegen doen

ongediertebestrijding

Nederlandse zomers worden steeds warmer, maar ook steeds natter. Dit kan makkelijker leiden tot een bepaalde plaag in de tuin. Erg vervelend natuurlijk, maar hieronder vertellen we je alles over hoe je plagen kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen om ze te bestrijden… op een natuurlijke manier!

Bladluis is nog steeds de meest voorkomende plaag in de Nederlandse tuin. Deze bladluizen voeden zich door de sappen uit de bladeren en stengels van de plant te zuigen. De bladluis poept suiker ontwikkelt honingdauw en infecteert de plant met ziekten en virussen. Als gevolg raakt de plant verzwakt en kan uiteindelijk zelfs sterven.

Bladluis bestrijden

Om bladluis op een natuurlijke manier tegen te gaan kun je gebruik maken van inheemse lieveheersbeestjes, Adalia. Je moet daarbij de larven uit het doosje overhevelen in een linnen zakje. Het linnen zakje hang je daarna in de buurt van de luizen. De larven zullen zelfstandig uit het zakje lopen en op zoek gaan naar de luizen. Een klein kwastje kan behulpzaam zijn als je de larven over meerdere plekken wilt verdelen. Als je namelijk voorzichtig met het kwastje over de larven strijkt, zullen deze in de haren van het penseel terechtkomen, zodat je deze gemakkelijk op de planten kunt uitzetten. De larven dienen bij voorkeur bij droog en rustig weer te worden uitgezet.

ongedierte in de tuin

Naaktslakken kunnen ook een ware plaag vormen voor allerlei vaste planten. Slakken kunnen ondergronds wortels weg vreten en bovengronds het blad van allerlei vaste planten. Slakken kunnen daarnaast ook allerlei ziektes met zich meebrengen. Ongeveer 90% van de populatie naaktslakken bevindt zich in de grond. Voor de ondergronds levende slakken zijn slakkenkorrels, die op de grond worden uitgestrooid, niet effectief. Met het inzetten van zogenaamde ‚nematoden’ worden naaktslakken doeltreffend in de grond bestreden.

Slakken bestrijden


Aaltjes zijn een natuurlijke bestrijder van slakken. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en dringen binnen via de ademhaling mantel onder de mantel. Daar vermenigvuldigen zij zich en zal de slak na enkele tijd ontbinden. Prima toepasbaar met een gieter op vochtige gronden. Een aangetaste slak is te herkennen aan een typische zwelling achter zijn kop. Na 1 à 2 weken zullen de slakken sterven en gaat een nieuwe generatie nematoden op zoek naar een nieuwe prooi. Eén toepassing van nematoden garandeert een werking van minimaal 6 weken. De bodem moet wel voldoende vochtig zijn en een temperatuur van minimaal 5 graden hebben. 

De zogenaamde ‚Taxuskever’ komt voor in allerlei bomen en planten. De aanwezigheid van deze kever is te herkennen aan de gekartelde hapjes uit bladeren. De larven van de taxuskevers vreten aan wortels van allerlei gewassen, waardoor groeiremming, verwelking en gewas sterfte het gevolg is. Als bestrijding kun je gebruik maken van parasitaire aaltjes. Echter de bodemtemperatuur moet dan wel zo’n 6-10 graden zijn. Dit betekent dat een langere periode een minimale dagtemperatuur van 15C nodig is. 

Dit zijn de meest voorkomende plagen in de tuin en dit kun je er tegen doen

Wanneer de nematoden uitgezet worden, gaan ze actief op zoek naar larven die aanwezig zijn in de wortelzone. De nematoden dringen de larven door natuurlijke lichaamsopeningen of rechtstreeks door de lichaamswand binnen. In de larve binnen- gedrongen, komen de bacteriën, die in symbiose met de nematoden leven, vrij. Een larve die aangetast is, verkleurt geel tot roodbruin en sterft na ongeveer twee dagen. De nematoden vermenigvuldigen zich in de larve en wanneer die ontbindt, verspreidt zich een nieuwe generatie nematoden, op zoek naar volgende slachtoffers.