Je kent wel van die plaatjes waar alles in regenboogkleuren is? Dat is gemaakt met een warmtebeeldcamera. Deze camera laat niet normale kleuren zien, maar de warmte dat iets uitstraalt. Dit kan voor heel veel handige dingen worden gebruikt. Maar wat is een warmtebeeldcamera nou precies en waarvoor kan je het dan gebruiken? Hier vertellen we je alles over de warmtebeeldcamera.
Wat is een warmtebeeldcamera?
Een warmtebeeldcamera is een speciale camera. Hij vangt namelijk geen zichtbaar licht op, maar infraroodstraling. Een normale fotocamera kijkt bijvoorbeeld naar zichtbaar licht. Dat is hetzelfde licht als wij met onze ogen kunnen zien. Daarom zien alle kleuren er hetzelfde uit. In tegenstelling tot een normale camera, kijkt een warmtebeeldcamera naar infraroodstraling. Dit is straling die de temperatuur van een object of levend wezen laat zien. Dit zorgt ervoor dat het beeld in een soort regenboogkleuren is. Rood is warm, en violet is koud.
Hoe werkt het?
Wanneer iets warm is, straalt het licht uit. Dit licht kunnen wij echter niet zien. Hoe warmer het object is, hoe meer licht het uitstraalt. Dit is te zien op het beeld van een warmtebeeldcamera. Gloeiendhete kolen zien er bijvoorbeeld donkerrood uit omdat ze een klein beetje rood licht uitstralen! Wanneer iets nog heter wordt kan er blauw licht bijkomen, wat resulteert in wit licht. Denk bijvoorbeeld aan een gloeilamp, of aan de zon!
Waar kan je het voor gebruiken?
Een warmtebeeldcamera kan je voor veel dingen goed gebruiken, bijvoorbeeld in de bouw. Als je je huis wil isoleren, maar je weet niet precies waar de meest zwakke punten zitten, kan je dit goed ziet met een warmtebeeldcamera. Je ziet meteen waar het warmste punt in een huis zit. Het wordt ook veel gebruikt door de politie en militairen, omdat ze zo makkelijk mensen of objecten kunnen opsporen. Mensen lichten namelijk ook warm op door zo’n camera. Tegenwoordig worden warmtebeeldcamera’s steeds vaker gebruikt, ook door bijvoorbeeld dierenartsen, sterrenkundigen en in het ziekenhuis.