Heerlijk is het: op een stralende winterdag, als het windstil is en de zon volop schijnt, lekker tuinieren in de winter. Maar wat kun je precies doen in de tuin als het koud is of zelfs vriest? Meer dan je denkt! De onderstaande vijf winter tuintips bieden inspiratie om in de koude maanden lekker actief in de tuin bezig te zijn. En de tuin netjes te houden en klaar te maken voor het komende winterseizoen.
1. Ruim blaadjes en ander tuinafval op
Een van de populairste winter tuintips is het opruimen van dode blaadjes, takken en ander tuinafval. Tuinieren in de winter is in de eerste plaats dus het goed schoonmaken van de tuin. Kleed je warm aan, met sjaal en handschoenen, pak er een emmer bij en je kunt meteen aan de slag! Door het opruimen van bladafval en dode takjes, bescherm je het gazon optimaal. Tegelijk krijgen ook kwetsbare planten meer ruimte, licht en lucht.
2. Geef de kuipplantjes wat steun
Het verzorgen van de kuipplanten is ook vaste prik tijdens het tuinieren in de winter. Ze staan dan wel in de berging tijdens de winter, maar dat betekent niet dat je deze mooie planten vergeten moet! Geef ze wat steun door de kuipplanten geregeld wat water te geven. En controleer ze zo nu en dan op eventuele insecten die het bladgroen kunnen aantasten. Deze insecten zijn vaak te vinden aan de onderkant van de plantbladeren.
3. Reinig het tuingereedschap en berg het droog op
Een van de bekendste winter tuintips is om de winterperiode te gebruiken om het tuingereedschap schoon te maken en netjes en droog op te bergen. Heb je een bezem of een hark met een kapotte of beschadigde steel, dan kun je die vervangen. Snoeimessen en kniptangen voor planten kun je weer scherp maken en oppoetsen. Zorg ervoor dat je het gereedschap en tuinmaterialen goed schoon en droog opbergt. Zotran verleng je de levensduur van dit materiaal aanzienlijk.
4. Verzorg de tuinvijver
De koude maanden zijn ideaal om aandacht te besteden aan de tuinvijver. Heb je een tuinvijver met veel flora, fauna en vissen? Dan is het een goed idee om op enkele plekken in de vijver piepschuim blokken neer te leggen. Zo voorkom je dat het wateroppervlakte van de vijver volledig dichtvriest. De planten en dieren in en rond de tuinvijver zullen je er dankbaar voor zijn! Verder kun je, als het niet vriest natuurlijk, dode plantenrestjes en diertjes uit het water scheppen, zodat het water in de vijver mooi schoon wordt.
5. Let op bij sneeuwval
Als er in de tuin een flink pak sneeuw ligt, is het opletten geblazen. Loop op dit soort momenten niet door de tuin heen, omdat je dan het grassen planten snel beschadigd. Het is ook niet nodig om het pak sneeuw dat in de tuin ligt weg te halen: planten en gras kunnen wat dit betreft best wat hebben. Wel kun je dikke lagen sneeuw op planten, struiken en bomen voorzichtig losschudden om ze te ontlasten.