Moestuin

Een moestuin aanleggen. waar begin je?

Mijn eerste moestuin, hoe pak ik het aan?

Overweeg je ‘mijn eerste moestuin’ aan te leggen? Een biologische moestuin beginnen is niet moeilijk. Het mooiste is natuurlijk als je een stukje grond hebt voor een moestuin. In je achtertuin kun je gemakkelijk een klein stukje grond voor een moestuin reserveren. Kies een stukje grond waar zon kan komen. Fruitsoorten zoals tomaat hebben zonlicht nodig om te rijpen. Je kunt ook een moestuin in potten en moestuinbakken op een balkon beginnen. De mogelijkheden op een klein balkon zijn uiertaard beperkt.

Mijn eerste moestuin, hoe te beginnen?

Moestuin aanleggen, hoe te beginnen? Als je een stukje tuin hebt maak de grond dan vrij van onkruid. Mooie, voedingsrijke aarde is het beste, maar je kunt de grond zelf aanvullen met verse aarde en eventueel wat compost. Gebruik een agenda om te zien wanneer planten gezaaid moeten worden en wanneer je ze kunt oogsten. Hoe groter de moestuin, hoe meer werk erin gaat zitten. Het is leuk als komkommers plukrijp zijn, maar ze geven een maand of twee veel vruchten en dan stopt het weer. Het is dus belangrijk te weten wanneer je kunt oogsten. Plaats niet alleen planten die je allemaal tegelijk in de zomer oogst, want dan zit je met een overschot van groentes. Plant ook groentes die je later in het jaar oogsten kunt, zoals boerenkool bijvoorbeeld.

Moestuin aanleggen, waar moet je op letten?

Het heeft geen zin om spinazie te zaaien in een moestuin van twee bij twee meter. Spinazie neemt zoveel ruimte in dan je geen plaats meer zal hebben voor andere groentes en de oogst is beperkt omdat je van spinazie heel veel nodig hebt om je maag te vullen. Ook pompoenen kun je beter niet in een kleine moestuin plaatsen, want deze hebben zeer veel ruimte nodig. Ze overwoekeren de moestuin en veroorzaken schaduw in de bedden. Heb je genoeg ruimte dan kun je natuurlijk wel met veel plezier een paar pompoenen zaaien en oogsten. Voor een kleine moestuin zijn komkommers, tomaten en courgettes een prima start. Ook een paar kroppen sla doen het goed. Je hebt de hele zomer en nazomer wat extra groentes.

Verzorging moestuin

Geef je moestuin regelmatig water en verzorg de planten naar behoren. Haal onkruid weg voordat het groot wordt, verwijder zogenaamde diefjes uit tomatenplanten, bindt hoge planten op langs stokken, rasters of hekjes… Elke moestuin krijgt vroeg of laat te maken met problemen. Bijvoorbeeld aangetast blad, plantenziektes, insecten die de oogt opeten. Er zijn veel oplossingen voor deze problemen. Bladeren van bloemkool kun je bijvoorbeeld dichtbinden voordat bepaalde insecten de kolen kunnen gebruiken als voedselvoorraad. Lees veel over de planten in je moestuin, zodat je problemen bijtijds herkent en voorkomen kunt. Een biologische moestuin beginnen is simpel. Planten groeien met gemak onder de goede omstandigheden.