Lekker zonnen op je handdoekje, barbecueën met vrienden en familie, relaxen met een goed boek of spelen met de kinderen. In Nederland willen we optimaal genieten van de zon. Wanneer het buiten te koud wordt pakken we er een dekentje bij, trekken we een dikke trui aan of zetten we een warmtelamp neer. We zijn graag buiten en daarom moet onze tuin er altijd goed uit zien. Veel mensen ergeren zich regelmatig aan gele, bruine en kale plekken in het gazon. Om deze reden kiezen steeds meer mensen voor kunstgras.
Hoe wordt kunstgras gemaakt?
Voor het maken van kunstgras worden kunststofkorrels, kleurstoffen en UV stabilisatoren gemengd tot kunstgrasvezels. Deze kunstgrasvezels worden overgebracht op grote klossen. Hierdoor kan het gebruikt worden als garen. De kunstgrasvezels worden vervolgens met behulp van een naaimachine op een mat of doek genaaid. Na het naaien worden de matten gefixeerd, uitgehard, geperforeerd en uiteraard gecontroleerd. Tijdens het productieproces kan in alle fasen het uiterlijk van het eindproduct worden bepaald. Denk hierbij aan de dikte, lengte, dichtheid, kleur, vorm en kwaliteit.
Voordelen van kunstgras
Veel mensen denken bij kunstgras nog steeds aan het goedkoop en nep ogende kunstgras dat op voetbalvelden wordt gebruikt. Gelukkig is dit al lang niet meer het geval. Kunstgras heeft ontzettend veel ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor de kwaliteit enorm is verbeterd. Dit is ook de reden dat steeds meer mensen voor kunstgras kiezen.
Het grootste voordeel van kunstgras is dat het nagenoeg geen onderhoud nodig heeft. Je hoeft niet meer elke week het gras te maaien en omdat kunstgras niet besproeid hoeft te worden bespaar je honderden liters waters. Met kunstgras houdt je veel meer tijd over om lekker van je gazon te genieten. Kunstgras is bovendien erg veilig. Huisdieren kunnen er geen gaten in graven en omdat het brandwerend is hoef je je geen zorgen te maken tijdens het barbecueën. Andere voordelen van kunstgras zijn de uitstraling en de duurzaamheid. Een goede kwaliteit kunstgras gaat jaren mee. Hierdoor haal je je investering er altijd weer uit. Kunstgras hoef je bovendien niet te bemesten, bezaaien en besproeien en ook pesticiden behoren met kunstgras tot het verleden. Kunstgras is bovendien het hele jaar mooi. Je hebt nooit meer last van gele, bruine of kale plekken en jouw gras is altijd groener dan dat van je buren.
Nadelen van kunstgras
Kunstgras kent ook enkele nadelen, maar dit zijn er aanzienlijk minder dan bij echt gras. Een van de nadelen is dat kunstgras gemaakt is van kunststof. Het groeit daarom nooit aan en er vindt geen vertering plaats. Wanneer er vogelpoep op je gazon ligt moet je het zelf schoonmaken. Het grootste nadeel van kunstgras is echter de aanschafprijs. Het is een behoorlijke investering, maar deze kun je wel terugverdienen door de besparing op sproeiwater, bemesting en eventueel een tuinman. Kunstgras zorgt bovendien voor een waardestijging van je tuin en dus ook van je woning.
Soorten kunstgras
De keuze in kunstgras wordt steeds groter. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op en er komen regelmatig nieuwe varianten op de markt. Inmiddels is er kunstgras verkrijgbaar in elke prijsklasse. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over welk type kunstgras het beste past in jouw tuin of op jouw balkon. Verstandig is daarom om altijd kunstgras stalen aan te vragen. Zo krijg je een beter idee wat je kunt verwachten qua kleur en gevoel. Voor de beste kwaliteit betaal je uiteraard iets meer.