Overig

Zijdehoenders houden: alles wat je moet weten

zijdehoenders houden

Zijdehoenders zijn een geliefd kippenras, bekend om hun zijdezachte veren en rustige karakter. Het houden van deze bijzondere kippen is een plezier voor veel hobbyboeren en liefhebbers. Wil jij zo’n schattige zijdehoen in de tuin? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het verzorgen van zijdehoenders, inclusief tips en specifieke informatie over het grootbrengen van zijdehoen kuikens.

Wat zijn zijdehoenders?

Zijdehoenders, ook wel Silkie chickens genoemd, zijn een oud kippenras afkomstig uit Azië. Wat ze zo uniek maakt, is hun pluizige, zachte verenkleed dat meer op vacht lijkt dan op traditionele veren. Ze zijn er in verschillende kleuren, waaronder wit, zwart, blauw en buff. Ze hebben ook vijf tenen per poot, wat zeldzaam is voor kippen.

Hun zachtaardige en rustige aard maakt ze perfect voor gezinnen, zelfs met kinderen. Hoewel zijdehoenders niet de grootste eierproducenten zijn, leggen ze kleine, lichtgekleurde eieren en kunnen ze ook uitstekende broedsters zijn.

Veelgestelde vragen over zijdehoenders

1. Zijn zijdehoenders goede leghennen?
Zijdehoenders leggen wel eieren, maar minder frequent dan sommige andere rassen. Ze leggen meestal kleine crèmekleurige eieren, maar hun grote waarde zit meer in hun tamme karakter dan in de hoeveelheid eieren.

2. Zijn zijdehoenders winterhard?
Ondanks hun pluizige verenkleed, dat eerder lijkt op vacht, hebben zijdehoenders wat extra bescherming nodig tijdens koude wintermaanden. Hun veren bieden niet zoveel isolatie als die van andere kippen, dus een goed geïsoleerd hok is belangrijk.

3. Kun je zijdehoenders samen met andere kippen houden?
Ja, zijdehoenders kunnen meestal goed samenleven met andere kippenrassen, zolang die ook een rustig karakter hebben. Ze zijn echter kwetsbaarder en kunnen gepest worden door agressievere rassen, dus het is belangrijk om het gedrag in de gaten te houden.

4. Kunnen zijdehoenders vliegen?
Nee, zijdehoenders kunnen niet vliegen vanwege hun zachte veren. Dit maakt ze geschikt voor hokken met lagere hekken.

15 Tips voor het verzorgen van zijdehoenders

  1. Zorg voor een ruim hok – Zijdehoenders hebben net als andere kippen voldoende ruimte nodig om te scharrelen en te rusten.
  2. Gebruik stro in het hok – Zijdehoenders hebben zachte bedding nodig, en stro is een goede optie om ze warm en comfortabel te houden.
  3. Isolatie voor de winter – Zorg ervoor dat hun hok goed geïsoleerd is tijdens de wintermaanden om ze te beschermen tegen kou.
  4. Dagelijkse schoonmaak – Houd het hok schoon om ziektes te voorkomen. Zijdehoenders hebben een gevoelig verenkleed dat sneller vies kan worden.
  5. Regelmatige controle op parasieten – Controleer je zijdehoenders regelmatig op parasieten zoals mijten en luizen.
  6. Geef voldoende schuilplaatsen – Zorg ervoor dat je hok en ren schuilplaatsen hebben voor bescherming tegen regen en zon.
  7. Zorg voor vers water – Net als elke kip hebben zijdehoenders dagelijks vers water nodig.
  8. Een gevarieerd dieet – Bied je zijdehoenders een mix van kippenvoer, groenten en fruit voor een gezond dieet.
  9. Bescherm ze tegen roofdieren – Omdat zijdehoenders kwetsbaarder zijn, moeten ze goed beschermd worden tegen roofdieren zoals vossen.
  10. Verzorg hun veren regelmatig – Hun pluizige veren kunnen snel klitten of vuil worden, dus af en toe borstelen kan nodig zijn.
  11. Geef ze genoeg ruimte om te scharrelen – Ze hebben een natuurlijk instinct om te scharrelen en zoeken graag naar voedsel.
  12. Let op oververhitting – Zijdehoenders kunnen in de zomer last krijgen van hitte door hun dikke veren, zorg voor voldoende schaduw en verkoeling.
  13. Hou ze weg van vochtige omgevingen – Vochtigheid kan problemen veroorzaken voor hun verenkleed en kan leiden tot gezondheidsproblemen.
  14. Vermijd drukke hokken – Te veel kippen op een klein oppervlak kan stress veroorzaken en leiden tot ziektes.
  15. Zorg voor voldoende calcium – Omdat zijdehoenders eieren leggen, hebben ze een extra bron van calcium nodig, bijvoorbeeld in de vorm van gemalen eierschalen.

Verzorging van zijdehoen kuikens

Het grootbrengen van zijdehoen kuikens vraagt om speciale aandacht, vooral vanwege hun delicate aard. Hier zijn enkele tips om je zijdehoen kuikens goed te verzorgen:

  1. Warmte is essentieel – Zorg ervoor dat de kuikens een warmtelamp hebben om onder te schuilen, vooral tijdens de eerste weken. Zij hebben constante warmte nodig tot ze groot genoeg zijn om zonder te kunnen.
  2. Zacht stro gebruiken als bedding – Stro of ander zacht materiaal is ideaal om hun delicate pootjes te beschermen en hun leefomgeving schoon en droog te houden.
  3. Zorg voor speciale kuikenvoeding – Kuikens hebben specifieke voeding nodig, rijk aan eiwitten, om goed te kunnen groeien.
  4. Vers drinkwater – Zeer belangrijk voor jonge kuikens, zorg dat het water niet te diep is, zodat ze er niet in kunnen verdrinken.
  5. Wees geduldig en zacht – Kuikens van zijdehoenders zijn erg kwetsbaar en gevoelig, dus behandel ze altijd voorzichtig en rustig.

Zijdehoenders en gezelschap

Zijdehoenders zijn sociale dieren en voelen zich het meest op hun gemak in een groep. Je kunt ze prima samen met andere rustige rassen houden, maar houd altijd in de gaten hoe ze met elkaar omgaan. Omdat zijdehoenders klein zijn, kunnen ze soms het mikpunt worden van pesterijen door andere kippen. In dat geval is het verstandig om ze apart te zetten.

Hoewel zijdehoenders zelf niet de kleinste vogel ter wereld zijn, zijn ze wel een van de kleinste kippenrassen, wat hun verzorging extra speciaal maakt. Het plezier dat ze je tuin en gezin kunnen brengen, maakt de zorg dubbel en dwars de moeite waard.

Met deze tips kun je genieten van gezonde, blije zijdehoenders in je tuin en zelfs je eigen zijdehoen kuikens succesvol grootbrengen.