Tuinonderhoud

Zo maak je je tuin lente klaar!

tuin lenteklaar maken

Nu de dagen weer wat langer beginnen te worden, kunnen we weer vooruit kijken, richting lente. We kunnen niet wachten tot we weer met vrienden op een terras kunnen zitten, of lekker in de tuin kunnen hangen. Voor dat laatste moet je echter nog wel aan de slag. Een tuin komt namelijk altijd wat gehavend uit de winter, daarom moet je hem lente klaar maken. En dus deden wij een rondje langs experts als Geerts & Groenendaal Hoveniers om hun tips met jullie te delen!

Het allereerste wat je moet doen als je je tuin lente klaar gaat maken is deze bemesten. De winter met zijn kou en neerslag kan namelijk nogal een invloed hebben op je tuin waardoor deze wel wat voeding in de vorm van mest kan gebruiken. Als je de grond namelijk weer van mest voorziet voorkom je daarmee ziektes en schimmels door bacteriën en insecten die in de grond zitten.

Zorg dat je het onkruid verwijdert, het liefst met de hand

Dan een van de mindere klusjes als je je tuin weer klaar gaat maken voor de lente: onkruid wieden. Wil je dit echt goed doen, dan moet je het onkruid echt met de hand gaan verwijderen. Dit werkt echt het beste. Je kunt natuurlijk ook een schoffel gebruiken, maar dan heb je een grote kans dat je snel daarna al weer aan de slag moet.

Kalk om de zuurgraad van de bodem weer op peil te krijgen

Naast het bemesten van de grond moet je na de winter de zuurgraad van de bodem ook weer omhoog krijgen om die grond gezond te maken. Dit doe je met kalk wat de bodemstructuur verbetert. Dat komt omdat door de kalk de bodem luchtiger wordt, hierdoor stijgt de PH-waarde en verbetert je zuurgraad.

Kalk kun je eigenlijk het beste in het najaar al strooien

Je kunt ook in het najaar de kalk in je tuin strooien, dan hoef je dit in het voorjaar niet te doen! Eigenlijk is dit het beste om in het najaar te doen, omdat het even duurt voordat de kalk zijn werk doet. Als je kalk gaat strooien, moet je eigenlijk wel de zuurgraad weten van de bodem. Ga dus niet zomaar met kalk aan de slag. Als de grond namelijk niet zuur is en je er toch kalk op strooit zal je gazon vergelen.

Naast de bodem heeft ook je gazon het zwaar te verduren in de winter. Delen van het gras gaan dood en er komt mos tussen het gras. De oplossing hiervoor is verticuteren. Als je dit gaat doen, moet je de dag daarvoor het gras maaien en het liefst doe je het verticuteren in de ochtend. Het werkt namelijk het beste als het gras nog een beetje vochtig is.

Dan het verticuteren zelf: zorg dat je dit een richting op doet, zodat je mooie lange banen in je gazon krijgt. Zorg dan dat je alle grasresten en onkruid verwijdert. Als je daarna nog een keer verticuteert, maar dan tegen de eerdere richting in, dan kan je grasmat er weer lange tijd tegen.

Onze laatste tip gaat over het snoeien van planten, iets waar nogal veel verwarring over bestaat. Dit moet je namelijk op het juiste moment doen, omdat de planten daarna het hele seizoen goed zullen bloeien. Hier is echter geen algemene regel op van toepassing, omdat elke plant het beste op een ander moment gesnoeid kan worden. Het verstandigste is dan ook om een inventarisatie van de planten in je tuin te maken en aan de hand daarvan een schema te maken. Kost even wat tijd, maar dat schema kun je daarna elk voorjaar weer gebruiken!