Tuinonderhoud

Gazon bemesten: hoe en wanneer doe je dat?

gazon bemesten

Vraag jij je ook af hoe je je gazon moet bemesten? Moet je dan gewoon naar het tuincentrum gaan en mest halen en dit over je gazon gooien? Of komt er meer bij kijken en moet je technische en chemische research gaan doen? We schetsen hier twee uitersten, maar er is ook een gulden middenweg. Ben je ook benieuwd naar deze manier? In dit artikel vertellen we je hoe je het beste een gazon kunt bemesten.

Waarom moet je je gazon bemesten?

Gras haalt zijn voedingstoffen uit de bodem om te kunnen groeien. In de grond zitten mineralen en dankzij zonlicht maakt het gras koolhydraten aan (ook wel fotosynthese genoemd). Deze koolhydraten worden opgeslagen in het blad, maar als je het gazon wegmaait, dan raakt het gras deze voedingstoffen ook weer kwijt. Doe je dit te vaak, dan gaat de bodem verarmen. Daarom is het belangrijk om de voeding aan te vullen met meststoffen, zodat het gras gezond kan blijven. 

Wat kies je als meststoffen voor je gazon?

Er bestaan verschillende soorten gazonbemesting die je kunt onderverdelen in het type grond. Zo bestaan er bijvoorbeeld meststoffen voor kalkrijke of zure gronden. Daarnaast kun je ook speciale meststof kopen voor kleigronden of zandgronden. Vraag eventueel advies aan de verkoper als je het niet helemaal zeker weet welke je moet hebben.

Wanneer moet je het gazon bemesten?

Het gras bemest je bij voorkeur vier keer in een jaar: in de vroege lente, voor en na de zomer en aan het einde van de herfst. Door het bemesten te verspreiden over het hele jaar, zorg je ervoor dat het gras niet beschadigt. Voor ieder seizoen zijn er weer andere soorten meststoffen te koop. In ieder seizoen heeft je gras namelijk net weer andere hoeveelheden NPK (stikstof, fosfor en kalium) nodig. 

Hoe bemest je het gazon?

Het gazon bemesten doe je bij voorkeur net voordat het gaat regenen. Heb je een klein gazon, dan kan dit bemesten prima met de hand. Moet je een groot grasveld bemesten, dan kun je ook een strooiwagen gebruiken. Je trekt dan eerst in ene richting banen en vervolgens in de andere richting. Op deze manier zorg je ervoor dat de meststoffen goed over het gazon verdeeld zijn. Bij droog weer sproei je het gras nog even nadat je bemest hebt, zodat het gazon alle voedingstoffen uit de bemesting beter kan opnemen.

Tot slot: verticuteren en/of inzaaien

Het kan altijd gebeuren dat er droge plekken in het gras ontstaan. Ook komt het voor dat er mos groeit tussen het gras. Merk je dat dit gebeurt, dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk aanpakt door het gras te verticuteren en de losse stukjes weg te halen. De kale plekken moet je vervolgens opnieuw inzaaien. Binnen no time ziet je gazon er weer tiptop uit!