Moestuin Planten

Groenten zelf kweken en andere tips voor duurzaam tuinieren

groenten zelf kweken
moestuinbak

Wat is er nu mooier dan groenten zelf kweken? Tijdens het seizoen die groenten zien groeien, ze te verzorgen en uiteindelijk te oogsten om er iets lekkers mee te maken. Waar dit vroeger vooral werd gedaan door mensen met een grote tuin, kun je tegenwoordig door een moestuinbak aan te schaffen dit zelfs op een balkon doen. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor een duurzame tuin. Dit kan inhouden dat je een deel van je tuin inricht als de eerder genoemde moestuin, maar ook dat je je tuin zo duurzaam mogelijk bewerkt, door bijvoorbeeld zelf een composthoop te maken voor gezonde voeding voor je bloemen, planten en bomen. 

Duurzaamheid in de tuin kan dus op allerlei manieren worden doorgevoerd, waarbij het groenten zelf kweken een van de leukste eigenschappen is. Maar zo kun je ook bepaalde bomen aanschaffen, zodat je op die manier schaduwrijke plekken creëert in plaats van met zonneschermen te werken. Ook kun je bij een duurzame tuin kiezen voor verantwoorde materialen, zoals hout, bamboe en kokos. Waar moet je allemaal aan denken als je duurzaam gaat tuinieren?

Duurzaamheid in de tuin kan op allerlei manieren worden toegepast

Zoals je in het intro al las kun je duurzaamheid op allerlei manieren in je tuin doorvoeren. Sterker nog, het hoeft zich niet eens meer per se alleen in de tuin af te spelen. Zo ontdekken steeds meer mensen de voordelen van een zogenaamd sedumdak, ook wel een groen dak genoemd. Een dergelijk dak heeft een positief effect op de biodiversiteit. Het verbetert namelijk de leefomgeving van o.a. vogels, insecten en vlinders. Daarnaast is het een erg goede isolator en zal het binnen koeler blijven in de zomer en warmer in de winter.

moestuinbak

Groene daken gaan erg lang mee

Bij een dergelijk groendak plaats je kleine plantjes op het dak, die een groot gedeelte van de neerslag opnemen. Vervolgens wordt het vocht langzaam afgegeven. Onder andere hierdoor zal een groendak langer meegaan dan een dak met normale dakbedekking zoals dakpannen of platen. Groene daken gaan maar liefst 60 jaar mee, vaak dubbel zo lang als een normaal dak.

Stop met schoffelen in de tuin als je groenten zelf kweken gaat

Een belangrijk iets waar je mee moet stoppen als je je tuin duurzaam wil maken en je groenten zelf kweken gaat, is spitten en schoffelen. De bodem van de tuin bestaat namelijk uit een perfect op elkaar ingespeeld systeem, en dat verpest je door dit telkens weer overhoop te gooien met schoffelen en spitten. Hiermee verstoor je namelijk het bodemleven en verarm je de grond. Bovendien groeit er juist sneller onkruid in omgespitte grond en komt er veel CO2 vrij. 

Plant inheemse planten in je tuin

Door de juiste inheemse planten te kopen, wordt ook de natuur in je tuin beter. Deze inheemse planten komen hier namelijk al duizenden jaren voor en zijn onderdeel van ons natuurlijke ecosysteem. Veel insecten zijn afhankelijk van specifieke planten, en laat die nu meestal inheems zijn. Veel hiervan bloeien ontzettend lang en zijn ook nog eens gemakkelijk te onderhouden. 

Bedek de bodem met een organisch materiaal

Het beste kun je ook een bedekking van organisch materiaal aanbrengen op de grond. Doe je dit met compost, dan kun je daarmee het onkruid onderdrukken en houdt de bodem het vocht beter vast, hierdoor hoef je minder vaak te sproeien. Voor je het weet gaan er wormen, bacteriën en schimmels leven, die supergoed zijn voor je tuin. 

groenten kweken zelf

Zelf compost maken

Naast je groenten zelf kweken, kun je ook je eigen compost maken. Ook in de kleinste tuin kun je zelf die compost verzorgen. Er zijn natuurlijk wel enkele zaken waar je op moet letten als je compost gaat maken. Let bijvoorbeeld op de juiste verhouding: niet alleen maar droge takjes, en ook niet alleen maar oude groenten. Leg je composthoop niet op een gesloten ondergrond, zoals tegels. Bijna al je plantaardige keukenresten kun je op je composthoop gooien, maar pas op met snoeiafval.