Schuttingen vind je van de meest uiteenlopende materialen. Zo werd in de jaren 70 en 80 beton veel gebruikt, maar dat zien we door de grauwe, grijze uitstraling steeds minder. Hout is nog steeds het meest populair, omdat dit een natuurlijke uitstraling heeft en in bijna elke tuin past. Een schutting van composiet heeft echter ook zo’n uitstraling, maar heeft daarnaast ook nog wat bijkomende voordelen.
Wat is composiet?
Voor het maken van composiet worden kunststof en hout samengeperst, wat men ook wel Wood Plastic Composite (WPC) noemt. De verdeling tussen hout en kunststof is ongeveer gelijk, en dit zorgt voor een nieuw, duurzaam materiaal. Duurzaam omdat zowel het hout als het plastic gerecycled wordt, maar ook duurzaam omdat composiet tuinschermen erg lang mee gaan.
Gemaakt van gerecycled hout en plastic
Het hout en kunststof dat gebruikt wordt voor het maken van composiet is dus gerecycled. Er worden voor het vervaardigen hiervan dus geen bomen gekapt, maar composiet geeft oud hout juist een tweede leven. Hetzelfde geldt voor het plastic. Deze duurzaamheid van composiet is ook steeds vaker een reden voor mensen om hiervoor te kiezen.
Composiet kan erg goed tegen alle weersomstandigheden
Door de mix van houtvezels en kunststof zal het materiaal bijna niet uitzetten en krimpt het ook niet, zelfs niet bij extreme temperaturen zoals we die de laatste jaren in Nederland zien. Daarnaast is composiet niet interessant voor insecten, omdat ze zich niet in composiet kunnen nestelen. Door deze eigenschappen gaat een composiet schutting erg lang mee, en zal deze er na tientallen jaren nog goed uit zien.
Composiet heeft weinig onderhoud nodig
Wat betreft onderhoud heeft een schutting van composiet niet veel nodig. Het heeft een gladde oppervlakte, waardoor vuil er eigenlijk niet in kan trekken. Een composiet schutting schoonmaken is dan ook erg makkelijk: met een sopje krijg je al het vuil eraf, terwijl je bij een houten- of stenen schutting heel wat meer moet doen om deze schoon te houden. Het enige waar je op moet letten is dat je een niet te sterk schoonmaakmiddel pakt. Ook hoeft een schutting van composiet niet geverfd of gebeitst te worden.
Natuurlijke uitstraling
Mensen denken bij composiet vaak aan plastic, maar daar heeft het niets mee te maken. Door de houtvezels, die zichtbaar zijn, krijgt een schutting van composiet een natuurlijke uitstraling, wat de meeste mensen willen bij een schutting. Omdat het composiet gemaakt wordt, kan het in alle kleuren geleverd worden en kun je hiermee spelen. Zo zijn er composiet schuttingen die eruit zien alsof ze van teak zijn en andere die lijken van aluminium te zijn. Meest voorkomende kleuren bij een dergelijke schutting zijn echter nog steeds antraciet, of bruin- en grijstinten.